Makramee-seinävaate – ensimmäinen yritys

Vähintään kerran vuodessa on hyvä opetalla uusi taito. Näin ajattelen myös käsityöosaamisen kohdalla. Vuosi sitten tähän aikaan kävin juhannusseppele-kurssilla ja harjoittelin kukkiensidontaa. Tänä vuonna suuntasin juhannusviikolla makramee-kurssille. On muuten koukuttavaa puuhaa tämäkin! 42 metristä kierrätyspuuvillanarua syntyi elämäni ensimmäinen seinävaate.

Ostin lähes kaksi vuotta sitten Tukholman matkallani kudontakehikon ja loimilangat seinävaatteen tekemistä varten. Instagramissa kun on näkynyt jo vuosia ajan toinen toistaan ihanampia sisustuksia, joissa on käytetty erilaisia itsetehtyjä seinävaatteita. Tuo kehikko on kuitenkin pakattuna niin syvälle kaappini uumeniin, ettei se ole sieltä kaivautumassa esiin ihan lähivuosina, niin houkuttelevaa kuin sen käyttö ajatuksen tasolla onkin.

Seinävaatteet kuitenkin vetävät puoleensa. Niinpä olin kärppänä paikalla, kun Solmuillan Nita mainosti Instagram-tilillään makramee-työpajaa Turussa. Pääsin onnenkantamoisella peruutuspaikalle ja aivan onnesta soikeana pendelöin Helsingistä Turkuun juhannuksen alla.

Kurssimaksuun kuului tietysti tarvikkeet ja kirjallinen ohje makramee-seinävaatteeseen. Kaikista parasta oli kuitenkin ohjaaja, joka kädestä pitäen neuvoi solmuilussa. Yllättävän vaikealta se tuntui aluksi, vaikka koko työn ajan käytettiin vain yhtä ja samaa solmua! Tarkkana tyttöni olin kaiken lisäksi ryhmämme hitain tekijä, ja koko ajan tyytymätön tekemääni tulokseen – narut jäivät auttamattomasti liian löysälle. Kolmen tunnin työpajan jälkeen kiikutin työn mukanani juhannuksenviettoon ja viimeiset solmut valmistuivat perjantaiaamuna, kun odottelin vieraitamme saapuviksi.

Kyllähän tuon valmiin työn voisi vaikka mökin seinään ripustaa (siis jos olisi mökki). Lopputulos on hieman vino ja narut löysällä, mutta ehkä se menee ensimmäiseksi työksi. Jatkoa on varmasti luvassa!

Lopuksi vielä muutama vinkki:

  • Makramee-seinävaate tehdään tavallisesti puukeppiin. Se voi olla luonnonoksa tai silotellumpi kauppaversio. Solmuillan Nita tekee työnsä usein poronsarviin. Jotkut käyttävät myös metallirenkaita.
  • Naruna/nyörinä työssä voi käyttää eripaksuisia ja eri materiaaleista tehtyjä lankoja. Tässä työssä käytetty kierrätyspuuvillanyöri tuntui käteen mukavalta ja solmuista sai napakoita. Metrimääräisesti tavaraa saa olla todella paljon. Esimerkiksi tähän työhön meni 14 x 3 m nyöriä.
  • Paketteja makramee-seinävaatteisiin myy ainakin Taito-shop. Lankavan sivuilta löydät ilmaisohjeen, samoin googlettamalla useammastakin blogista. Esimerkiksi tämä Kaarnan katveessa -blogin kuvallinen ohje on mielestäni selkeä.

Solmuilemisiin!


 

 

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Makramee-seinävaate – ensimmäinen yritys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s